Atunci cand aveti chef de un desert facut in casa, usor de preparat, rapid si gustos, va recomand aceasta placinta cu branza dulce si stafide. Este de fapt un foietaj cu branza deoarece se folosesc foi de placinta din comert.
Ingrediente:
- Un pachet foi de placinta(din acelea subtiri)
- 500 g branza de vaci
- 5 oua
- 200 g smantana
- 3 pliculete zahar vanilat
- Stafide
- 5 linguri de zahar
- Esenta vanilie
- Ulei sau unt (pentru a unge tava de copt)
Mod de preparare:
Intr-un vas se adauga branza de vaci, cu 2 oua, pliculetele de zahar vanilat, 3 stropi de esenta de vanilie, 3 linguri de zahar si stafide (dupa gust). Ingredientele se amesteca pana cand umplutura pentru placinta este omogena. Stafidele sunt optionale, daca nu va plac le puteti elimina. De asemenea daca doriti ca placinta sa iasa mai putin dulce adaugati zaharul treptat si gustati pentru a va asigura ca ati adaugat cantitatea potrivita.
Foile de placinta, dezghetate complet, se desfac din ambalaj cu grija pentru a nu se rupe. Ungeti tava de copt cu ulei sau unt si adaugati in ea primul strat de foi. Un strat ar trebui sa contina aproximativ 4-5 foi. Peste primul strat de foi adaugati primul strat din compozitia de branza. Intindeti compozitia cu o lingura astfel incat aceasta sa acopere suprafata tavii. De asemenea este recomandat sa intindeti foile de placinta cu marginile putin iesite in exteriorul tavii, in asa fel incat dupa adaugarea compozitiei sa le puteti indoi peste aceasta. Peste compozitie mai adaugati un strat de foi, apoi iarasi branza, iar la final un ultim strat de foi, in asa fel incat sa acopere intreaga suprafata. Marginile ulimului strat de foi incercati sa le indoiti, in jos, spre interior.
Separat, intr-un vas mai mic, adaugati 200g de smantana cu 2 linguri de zahar, un ou si doua galbenusuri. Omogenizati bine ingredientele si turnati amestecul peste placinta . Cu o lingura intinteti compozitia de smantana in asa fel incat sa acopere intreaga suprafata. Acest amestec de smantana va oferi placintei un aspect rumen, de prajitura. De asemenea, daca nu adaugati smantana foile de placinta de deasupra vor deveni uscate la cuptor.
Incalziti cuptorul cam cu 10 minute inainte de a adauga placinta la copt. Placinta trebuie sa stea la cuptor, la 200 de grade, cam 30 de minute. Este gata cand stratul de smantana este copt si capata un aspect putin rumen.
Pofta buna!
