Sarmale in foi de vita si varza

411-RSG2_1024_636

Printre felurile de mancare nelipsite de pe mesele de sarbatoare dar foarte apreciate si in restul anului se numara si sarmalele. Desi necesita cateva ore si putina indemanare pentru a fi preparate, acestea sunt un fel de mancare satios, ce va poate scuti de gatit pentru 2-3 zile.

Desi sunt convinsa ca fiecare detine o reteta de sarmalute de la mama, bunica, matusa sau soacra si ca exista numeroase variante ale acesteia, iata cum le prepar eu:

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata, de preferat amestec porc si vita
  • ¾ ceasca de orez cu bob rotund (sau mai mult daca va place)
  • 3-4 cepe medii
  • 3-4 linguri bulion
  • varza murata sau/si frunze de vita
  • condimente(sare, piper, cimbru, 1-2 foi dafin)
  • patrunjel sau marar (in functie de ce va place)
  • ulei floarea soarelui
  • optional costita afumata

Mod de preparare:

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Dupa ce a fost tocata aceasta se pune la calit in ulei pana se inmoaie si devine putin transparenta. Se adauga apoi bulionul se amesteca si se caleste impreuna cu ceapa inca 3-4 minute. Dupa ce bulionul si ceapa au fost calite se opreste focul iar in amestecul fierbinte se adauga orezul, se amesteca  si se acopera cu un capac.

Separat, intr-un vas se adauga carnea tocata, condimentele si verdeturile dorite(eu folosesc patrunjel tocat). Dupa ce ceapa s-a racit putin se adauga si ea peste carnea tocata si se amesteca bine, de preferat cu mana, pana compozitia devine omogena. Este indicat sa gustati compozitia obtinuta pentru a va asigura ca este potrivit de sarata si condimentata.

Inainte de a incepe impachetarea sarmalutelor pregatiti pe o farfurie frunzele de varza sau pe cele de vita de vie. Acestea ar trebui sa aiba aproximativ dimeniunea unei palme desfacute, sa fie netede si sa nu fie rigide, pentru a putea fi manipulate. De la varza trebuie eliminate cotoarele si partile mai tari ale frunzelor, iar de la foile de vita trebuie eliminate coditele.

Dupa ce au fost pregatite si frunzele puteti incepe impachetarea sarmalelor. Luati pe rand cate o frunza, puneti deasupra o cantitate potrivita din compozitia de carne si orez, iar apoi rulati si introduceti capetele in interior pentru ca sarmaluta sa fie compacta iar compozitia sa nu poata iesi. Continuati pana terminati de impachetat toate sarmalele.

Pe fundul oalei in care urmeaza sa fierbeti sarmalele asezati un strat de varza tocata, iar daca va place adaugati si cateva bucatele de costita afumata. Aceasta va da sarmalelor un gust extrem de placut. Asezati apoi sarmalele in asa fel incat sa nu ramana spatii goale intre acestea. Intre straturile de sarmale mai adaugati bucati de costita si bucati din foile de dafin. La final, acoperiti ultimului strat de sarmale cu cateva frunze de varza sau vita de vie.

Peste sarmale adaugati apa cat sa le cuprinda. Sarmalele se fierb la foc mic, acoperite cu capac, aproximativ o ora. Eventual inainte de a le opri din fierbere puteti scoate una pentru a va asigura ca orezul nu este tare. Sarmalele se pot fierbe atat pe aragaz, acoperite cu capac, cat si la cuptor in oale de lut sau vase speciale, de asemenea acoperite.

Modul de servire al sarmalutelor este bine cunoscut: calde, cu mamaliguta, smantana si ardei iute.

 

Pofta buna!