Ce mancam la birou?

pranz la birou

Masa de pranz ne gaseste,  pe majoritatea dintre noi, la serviciu.  Fie ca stam toata ziua in fata calculatorului sau alergam de colo colo pe la diverse intalniri, nu trebuie sa sarim peste masa de pranz. Aceasta este un prilej pentru cateva minute de respiro plus ca daca mancam la pranz nu ne va mai fi extrem de foame seara, fapt ce ajuta la mentinerea siluetei.

Usor de spus, dar ce sa mancam la pranz?

Variantele ar fi:

  1. Pachetel de acasa. Este cel mai indicat, deoarece astfel detinem controlul asupra ingredientelor si conditiilor de igiena in care a fost preparata mancarea, de asemenea varianta este mai economica. Exista numeroase variante de caserole mai mici sau mai mari in care ne putem transporta cu usurinta pranzul. Variantele de meniu depind de imaginatia si gusturile fiecaruia dar daca ar fi sa enumeram cateva acestea ar fi: salata cu piept de pui sau ton, un gratar cu salata sau cateva legume, paste cu diverse sosuri, peste la gratar cu legume, salata orientala sau de boeuf, snitele sau chiftelute cu salata, diverse sandwich-uri daca nu sunteti la dieta.  Exista totusi  si cateva dezavantaje ale acestei variante de pranz : povara pregatirii, transportarii si curatarii caserolelor, depozitarea pranzului in frigiderul de la serviciu care de cele mai multe ori este plin de pachetele si probabil de mirosuri, monotonia data de pastrarea aceluiasi decor pe toata durata zilei.
  2. Catering. Exista numeroase restaurante care livreaza mancare la domiciliul/biroul clientilor iar varianta este foarte comuna in randul corporatistilor. Este comod sa comandam mancare, sa nu ne preocupe nici gatitul si nici spalatul vaselor. Majoritatea restaurantelor pun la dispozitie pe internet meniuri cu indicatii de gramaj, ingrediente si chiar poze cu mancarea pe care o livreaza. Comenzile se fac rapid si mancarea este platita in momentul livrarii.  Vizualizarea meniului sau a pozelor nu ofera totusi garantia calitatii mancarii si nu de putine ori pot aparea surpize neplacute inainte sau  mai rau dupa consumarea produselor. Aceasta varianta este si destul de costisitoare, valoarea medie a unui pranz cat de cat sanatos si comestibil fiind de aproximativ  20 ron. La un calcul simplu, in 20 de zile lucratoare se cheltuie 400 ron doar pentru pranz.
  3. Restaurant sau cantina. Daca zona in care lucrati permite accesul rapid la o cantina sau un restauran, astfel incat pranzul sa se poata incadra in pauza de masa aceasta poate fi o alternativa tentanta. Avantajul ar fi ca pe perioada pauzei iesim din spatiul biroului, ne deconectam si socializam. Varianta poate fi si ieftina daca firma la care lucram asigura o cantina pentru angajati. In caz contrar varianta poate fi destul de costisitoare.

Personal consider ca o alternare a variantelor enumerate mai sus este cea mai buna solutie si cea mai realista. Probabil ca nu sunt multi cei care au timp in fiecare zi sa-si pregateasca de acasa pachetelul pentru birou cum de asemenea nu sunt multi cei care isi permit sa comande mancare sau sa iasa la restaurant in fiecare zi.

Orice varianta am alege exista cateva reguli ce ar trebui respectate cand vine vorba de masa de pranz.

  • Daca alegeti sa mancati la birou, impreuna cu ceilalti colegi, fie ca aduceti un pachetel de acasa sau comandati, evitati mancarea cu mirosuri grele si deranjante, ceilalti nu trebuie sa fie obligati sa le suporte.
  • Evitati sa mancati in birou la ore nepotrivite deoarece acest lucru i-ar putea deranja pe colegii care lucreaza. Daca totusi simti nevoia unor gustari si la alte ore decat cea a pranzului puteti opta pentru fructe, acestea tin de foame, sunt sanatoase si nici nu deranjeaza.
  • Pastrati discretia si decenta. Nu este nici frumos si nici igienic sa atrageti atentia si sa va desfasurati prea mult atunci cand mancati.
  • Evitati sa lucrati sau sa aveti alte activitati in timpul mesei. Dedicati cateva minute doar acestei activitati si nu mancati in graba. Plus ca nu este igienic sa puneti mana pe mancare si apoi pe tastatura sau mouse.
  • Pastrati curatenia dupa ce ati mancat. Este o forma de respect atat fata de cei din jur cat si fata de propria persoana. Resturile de mancare uitate pe birou pot mirosi urat. Acestea trebuie aruncate in cosul de gonoi din bucatarie si nu in cel de sub birou.
  • Daca pastrati mancarea intr-un frigider comun de la birou este indicat sa folositi caserole care se inchid etans, pentru a nu imprastia sau imprumuta mirosuri. De asemenea puteti folosi si o eticheta cu numele vostru pe caserola pentru a o identifica mai usor.
  • Evita rontaitul la birou. Covrigeii, ciocolata, pateurile, si altele de acest gen, nu fac decat se ne ingrase. Acestea sunt consumate de obicei irational, in cantitati mari, cu ochii in monitor.

Nu sariti asadar peste masa de pranz, dar alegeti rational mancarea si incercati sa nu-i deranjati pe cei din jur.

ce_sa_mananci_la_pranz_99a63ea4ea

pranz variante