Unul dintre „gadget-urile” din bucataria mea, despre care pot spune ca si-a meritat banii, este aparatul de vidat alimente.
Avantaje:
- Alimentele se pastreaza proaspete un timp indelungat. Prin vidare se stopeaza dezvoltarea bacteriilor iar alimentele isi pastreaza gustul mai mult timp
- Alimentele nu imprumuta mirosuri din frigider. Puteti pastra in frigider alimente cu diverse gusturi si mirosuri.
- Alimentele vidate ocupa mai putin spatiu in frigider decat daca ar fi pastrate in caserole sau alte vase mai voluminoase.
- Sistemul este extrem de usor de folosit.
- Pentru depozitarea pe termen lung alimentele vidate pot fi si congelate
- Cafeaua pastrata in vid isi pastreaza mai mult timp aroma
Aparatul este mic, isi poate gasi loc in orice bucatarie si este destul de usor de utilizat. Se conecteaza la priza si mai are nevoie pentru a functiona doar de niste pungi speciale de vidat. Acesta elimina complet aerul din punga dupa care o sigileaza iar procedeul dureaza doar cateva secunde.
Desi este greu de spus cat de mult isi va mentine un aliment calitatea, gustul, aspectul şi textura deoarece acestea sunt influentate in mod direct de prospetmea produsului si de conditiile de pastrare inaintea vidarii, este clar ca vidarea prelungeste durata de viata a alimentelor.
Mai jos puteti gasi o comparatie intre timpul de conservare normala a alimentelor si timpul de conservare al alimentelor ambalate in vid. Diferentele sunt destul de spectaculoase:
| Alimente conservate prin congelare (-16oC/ -20oC) | Timp de conservare in conditii normale de depozitare | Timp de conservare dupa ambalare in vid |
| Carne | 4-5 luni | 15-20 luni |
| Peste | 3-4 luni | 12 luni |
| Legume | 10 luni | 18-24 luni |
| Alimente pastrate in frigider (+3oC/ +6oC) | Timp de conservare in conditii normale de depozitare | Timp de conservare dupa ambalare in vid |
| Carne cruda | 2-3 zile | 6-9 zile |
| Peste proaspat | 1-3 zile | 4-5 zile |
| Vanat | 2 zile | 6 zile |
| Salam feliat | 4-6 zile | 22 zile |
| Salam | 7-14 zile | 25-40 zile |
| Cascaval | 6-20 zile | 25-60 zile |
| Legume | 1-4 zile | 8-10 zile |
| Fructe | 5-8 zile | 10-14 zile |
| Paste/Orez/Lasagna | 2-3 zile | 6-9 zile |
| Carne gatita | 3-4 zile | 10-15 zile |
| Dulciuri, deserturi | 5 zile | 18-20 zile |
| Alimente pastrate la temperatura camerei (+23oC/ +27oC) | Timp de conservare in conditii normale de depozitare | Timp de conservare dupa ambalare in vid |
| Paine | 2 zile | 6-8 zile |
| Biscuiti | 4-5 luni | 12 luni |
| Paste/orez | 6 luni | 12 luni |
| Faina | 4 luni | 12 luni |
| Cafea | 3 luni | 12 luni |
| Ceai | 5 luni | 12 luni |
| Fructe uscate | 4 luni | 12 luni |
Recunosc ca am incercat sa videz pana acum doar o parte din alimentele din lista de mai sus dar consider ca aparatul este o investitie buna si isi merita pe deplin locul in bucataria mea.



