Aparat de vidat alimente

ap vidat 000

Unul dintre „gadget-urile” din bucataria mea, despre care pot spune ca si-a meritat banii, este aparatul de vidat alimente.

Avantaje:

  • Alimentele se pastreaza proaspete un timp indelungat. Prin vidare se stopeaza dezvoltarea bacteriilor iar alimentele isi pastreaza gustul mai mult timp
  • Alimentele nu imprumuta mirosuri din frigider. Puteti pastra in frigider alimente cu diverse gusturi si mirosuri.
  • Alimentele vidate ocupa mai putin spatiu in frigider decat daca ar fi pastrate in caserole sau alte vase mai voluminoase.
  • Sistemul este extrem de usor de folosit.
  • Pentru depozitarea pe termen lung alimentele vidate pot fi si congelate
  • Cafeaua pastrata in vid isi pastreaza mai mult timp aroma

Aparatul este  mic, isi poate gasi loc in orice bucatarie si este destul de usor de utilizat. Se conecteaza la priza si mai are nevoie pentru a functiona doar de niste pungi speciale de vidat. Acesta elimina complet aerul din punga dupa care o sigileaza iar procedeul dureaza doar cateva secunde.

Desi  este greu de spus cat de mult isi va mentine un aliment calitatea, gustul, aspectul şi textura deoarece acestea  sunt influentate in mod direct de prospetmea produsului si de conditiile de pastrare inaintea vidarii, este clar ca vidarea prelungeste durata de viata a alimentelor.

Mai jos puteti gasi o comparatie intre timpul de conservare normala a alimentelor si timpul de conservare al alimentelor ambalate in vid. Diferentele sunt destul de spectaculoase:

Alimente conservate prin congelare (-16oC/ -20oC) Timp de conservare in conditii normale de depozitare Timp de conservare dupa ambalare in vid
Carne 4-5 luni 15-20 luni
Peste 3-4 luni 12 luni
Legume 10 luni 18-24 luni

 

Alimente pastrate in frigider (+3oC/ +6oC) Timp de conservare in conditii normale de depozitare Timp de conservare dupa ambalare in vid
Carne cruda 2-3 zile 6-9 zile
Peste proaspat 1-3 zile 4-5 zile
Vanat 2 zile 6 zile
Salam feliat 4-6 zile 22 zile
Salam 7-14 zile 25-40 zile
Cascaval 6-20 zile 25-60 zile
Legume 1-4 zile 8-10 zile
Fructe 5-8 zile 10-14 zile
Paste/Orez/Lasagna 2-3 zile 6-9 zile
Carne gatita 3-4 zile 10-15 zile
Dulciuri, deserturi 5 zile 18-20 zile

 

Alimente pastrate la temperatura camerei (+23oC/ +27oC) Timp de conservare in conditii normale de depozitare Timp de conservare dupa ambalare in vid
Paine 2 zile 6-8 zile
Biscuiti 4-5 luni 12 luni
Paste/orez 6 luni 12 luni
Faina 4 luni 12 luni
Cafea 3 luni 12 luni
Ceai 5 luni 12 luni
Fructe uscate 4 luni 12 luni

Recunosc ca am incercat sa videz pana acum doar o parte din alimentele din lista de mai sus dar consider ca aparatul este o investitie buna si isi merita pe deplin locul in bucataria mea.

ap vidat 001alimente vidaterole vidat