Alimente congelate

652x450_070826-alimente-congelate

Congelează alimentele în porţii raţionale. Fie că este vorba de carne, legume sau fructe este mai comod, igienic şi sănătos să porţionezi alimentele înainte de a le congela.

De asemenea este bine de ştiut că durata de conservare prin congelare diferă de la un tip de aliment la altul:

  • Peştele. Trebuie congelat în ziua în care a fost cumpărat. Durata de conservare: 3 luni pentru peştele alb, 1 lună pentru cel gras.
  • Carnea. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vită şi de pasăre; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocată.
  • Legumele. Durata de conservare: 8 luni.
  • Fructele. Durata de conservare: 10 luni.
  • Pâinea. Maxim o lună.
  • Mâncare preparată. cu excepţia felurilor pe bază de cartofi, preparatele deja gătite se congelează fără probleme. Durata de conservare: 2 luni.

Pentru a evita neplăcerile cauzate de posibila alterare a alimentelor, trebuie respectate doua lucruri:

  • odată decongelate, alimentele trebuie preparate / consumate fără îintârziere;
  • nu recongelati alimentele dupa dezghetare.

Alimentele pot fi decongelate astfel:

  1. În frigider. Este metoda corectă şi sigură pentru decongelarea alimentelor. Este însă de lungă durată şi e nevoie chiar si de 24 de ore, în funcţie de mărimea pachetelor.
  2. În apă rece. Este o metodă rapidă şi eficientă atunci când ai nevoie urgentă de ingredientele congelate. Pune punga sau recipientul în apă rece si schimbă apa la fiecare 30 de minute.
  3. În cuptorul cu microunde. Este o metodă potrivită pentru porţii mici de mâncare sau alimente. În cantităţi mai mari acestea nu se vor decongela complet.

frozenfood