Congelează alimentele în porţii raţionale. Fie că este vorba de carne, legume sau fructe este mai comod, igienic şi sănătos să porţionezi alimentele înainte de a le congela.
De asemenea este bine de ştiut că durata de conservare prin congelare diferă de la un tip de aliment la altul:
- Peştele. Trebuie congelat în ziua în care a fost cumpărat. Durata de conservare: 3 luni pentru peştele alb, 1 lună pentru cel gras.
- Carnea. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vită şi de pasăre; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocată.
- Legumele. Durata de conservare: 8 luni.
- Fructele. Durata de conservare: 10 luni.
- Pâinea. Maxim o lună.
- Mâncare preparată. cu excepţia felurilor pe bază de cartofi, preparatele deja gătite se congelează fără probleme. Durata de conservare: 2 luni.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de posibila alterare a alimentelor, trebuie respectate doua lucruri:
- odată decongelate, alimentele trebuie preparate / consumate fără îintârziere;
- nu recongelati alimentele dupa dezghetare.
Alimentele pot fi decongelate astfel:
- În frigider. Este metoda corectă şi sigură pentru decongelarea alimentelor. Este însă de lungă durată şi e nevoie chiar si de 24 de ore, în funcţie de mărimea pachetelor.
- În apă rece. Este o metodă rapidă şi eficientă atunci când ai nevoie urgentă de ingredientele congelate. Pune punga sau recipientul în apă rece si schimbă apa la fiecare 30 de minute.
- În cuptorul cu microunde. Este o metodă potrivită pentru porţii mici de mâncare sau alimente. În cantităţi mai mari acestea nu se vor decongela complet.

