Tiramisu

tiramisu_0646_wm

Sunt momente când nu îţi doreşti să găteşti o cantitate mare de desert.  Această reţetă de Tiramisu este perfectă.  Ajunge exact pentru patru persoane sau chiar pentru două cu posibilitatea de a păstra o porţie şi pentru a doua zi.

Ingrediente:

  • 3 gălbenuşuri de ou
  • 1/4 ceaşcă plus 2 linguri de zahăr alb
  • 1/3 căni de lapte
  • jumătate ceaşca plus 2 linguri de smântână
  • jumătate linguriță esenţă de vanilie
  • 250 g de brânză mascarpone
  • 2 linguri de cafea rece şi tare
  • 100 g pişcoturi
  • 1 lingură de vin (opţional)
  • 2 linguri cacao
  • Opţional: ciocolată sau boabe de cafea pentru ornat.

Mod de preparare:

Cu o seară înainte sau mai devreme în aceeaşi zi, într-un vas rece amestecaţi gălbenuşurile de ou, zahărul si laptele, până când zahărul este aproape dizolvat. Amestecând în mod constant gătiţi amestecul la foc mediu până începe sa fiarbă. Lăsaţi-l la fiert pentru un minut iar apoi daţi-l deoparte de pe foc. Lăsaţi-l la răcit acoperit bine şi băgaţi-l la frigider pentru o ora.

Separat, zbateţi smântâna impreună cu vanilia până aceasta se intareşte şi capătă forma de frişcă. Scoateţi amestecul de lapte de la frigider si amestecaţi în acesta crema de mascarpone până dispar cocoloaşele.

Separat într-un vas mai mic amestecaţi vinul cu cafeaua. Aşezaţi jumătate din pişcoturi pe un platou şi stropiţi-le cu acest amestec. Deasupra pişcoturilor întindeţi jumătate din crema de mascarpone şi jumătate din frişcă. Repetaţi apoi procedeul şi cu cealaltă jumătate din pişcoturi, crema şi frişca rămase. Deasupra presărati cacao şi decoraţi cu boabe de cafea sau ciocolată.

Acoperiţi platoul şi lăsaţi-l la frigider pentru minim 4 ore.

Poftă bună!

Tiramisu